Edilul încearcă să "albească" în justiţie afacerea "Selecta", pe bani europeni, pentru care piteştenii au decontat 315.000 euro. Sursa: AGERPRES
Dosarul "Selecta" Piteşti este un exemplu de cheltuire în batjocură a peste 300.000 de euro din fondurile europene, suportată apoi de contribuabili. Aceasta este afacerea cu gunoaie pe care primarul Tudor Pendiuc şi un SRL controversat din Bucureşti încearcă să o "îngroape" în instanţele din România.
CE a sesizat OLAF
Pe 27 iulie 1999, Comisia Europeană a aprobat un proiect al Primăriei Piteşti pentru un sistem pilot de precolectare, selectare, transport şi prelucrare a gunoaielor menajere. Comisia a aprobat cofinanţarea până la 350.000 de euro (44,7% din totalul de 817.100 euro). Pe 11 aprilie 2000, primăria a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Folos SRL, o firmă din Bucureşti, care să asigure managementul.
După ce a încasat aproape 280.000 de euro, proiectul a fost auditat de către experţii CE, rezultatul fiind catastrofal. A fost trimisă încă o comisie, în iulie 2004, iar concluzia finală a fost că municipiul trebuie să dea banii înapoi. "Dat fiind numărul mare de nereguli constatate, care vizează peste 70% din totalul costurilor declarate... Rambursarea integrală a sumei ce v-a fost deja plătită va fi cerută printr-o notă suplimentară de debit", se arată în scrisoarea Comisiei către primărie.
Abureala lui Pendiuc
Pe 28 martie 2006, Cabinetul de avocatură "CMS De Backer" a adus la cunoştinţa Primăriei debitul de 300.000 de euro. La scurt timp a urmat şi citarea instituţiei la Tribunalul de primă instanţă de la Bruxelles. De atunci şi până astăzi, primarul Tudor Pendiuc a susţinut, în permanenţă, că obiectivele stabilite prin proiect au fost realizate, că acesta este un succes şi că singura vină o au reprezentanţii SC Folos SRL, care nu ar fi ş