În filmul Toată lumea din familia noastră jucaţi un personaj tăios. Fiecare dintre cei implicaţi în conflict vrea să aibă dreptate. Personajul dvs. are dreptate pînă la capăt?
Am auzit comentarii de genul, „vai, ce rea ai fost“. Eu cred că am încercat, din contră, să-mi „înmoi“ puţin personajul, să-l fac să spună vorbele grele cu mai puţină încrîncenare, astfel încît să se înţeleagă şi punctul lui de vedere. Cînd apare personajul meu, deja s-au întîmplat multe. Îmi găsesc iubitul lovit în cap, copilul speriat, mama tulburată... Aşa că e firesc să fiu puţin afurisită. Pînă la urmă, însă, cred că amîndoi soţii greşesc în această situaţie. Radu Jude spunea într-un interviu că oamenii atunci cînd iubesc ajung să facă şi rău în numele acestei iubiri, au senzaţia că li se cuvin anumite lucruri, că sînt îndreptăţiţi. Cînd am văzut filmul m-am emoţionat cumva, mi s-a părut foarte trist că oamenii sînt atît de orbiţi de dorinţa lor de a avea dreptate, de a învinge mereu.
Aţi jucat alături de Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Tamara Buciuceanu în filmul lui Jude şi alături de Marcel Iureş în Tatăl fantomă al lui Lucian Georgescu. Ce au însemnat aceste întîlniri?
Marcel Iureş, primul mare actor alături de care am jucat în film, a fost un partener foarte generos şi m-a ajutat să nu mă simt ca o începătoare. Ne-am înţeles foarte bine. Cu Spahiu şi cu Pavlu mă ştiam deja din teatru, ne cunoşteam de multă vreme. Pentru filmul lui Jude am şi repetat destul de mult, deci ne-am găsit un anumit confort. Eu, de exemplu, am nevoie să mă obişnuiesc cu particularităţile limbajului personajului, să-l fac să fie al meu.
La ce lucraţi acum?
Repet o piesă la un teatru din Germania, cu o distribuţie germană şi un regizor român, Vlad Massaci, pe un text scris de Lia Bugnar. Şi voi avea un mic rol într-un scurtmetraj regizat tot de Radu Jude. Mihaela Sîrbu este actri