Mănăstirea Lainici este una dintre cele mai frumoase locașuri de cult din Gorj, situată sub o culme de munte, într-un peisaj feeric. De Paşte, la Mănăstirea Lainici vin mii de credincioşi, plini de speranţă că Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare îşi va pogorî harul asupra lor. Pelerinii sunt bine primiţi de călugări şi de stareţul sfântului locaş de cult şi revin an de an.
Serile lui aprilie sunt pline de mireasmă la Mănăstirea Lainici, de pe Defileul Jiului, în Gorj. Se apropie cea mai sfântă şi importantă sărbătoare creştină, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, şi toată suflarea se primeneşte în aşteptarea luminii. După ce am trecut de porţile mari de lemn sculptat, un miros de pâine proaspăt scoasă din cuptor ne-a îmbrăţişat, iar în liniştea din jur, din curtea mănăstirii, aveam impresia că am ajuns, poate, în Rai. Simţurile ne-au fost încântate de mireasma ierbii tăiate, a florilor de care au grijă zilnic cei 35 de vieţuitori ai locaşului de cult şi de aerul curat din defileu. Am intrat în Săptămâna Patimilor Lui Hristos, cea mai propice perioadă din an pentru a ne regăsi, pentru a ne ruga şi pentru a ne apropia de Dumnezeu. Liniştea deplină de la Mănăstirea Lainici a fost întreruptă de bătăile lungi ale clopotului. „Am intrat în Săptămâna Patimilor şi este momentul rugăciunii, este şansa să ne apropiem de Dumnezeu, să ne spunem păcatele, să ne pregătim pentru Învierea Lui Iisus, pentru cea mai mare şi plină de simboluri sărbătoarea a creştinătăţii“, ne-a întâmpinat, zâmbind, părintele stareţ Ioachim.
În aşteptarea luminii Învierii
Judeţul Gorj a fost binecuvântat cu o mulţime de mănăstiri, iar una dintre cele mai importante este cea de la Lainici. De sute de ani, Mănăstirea Lainici sau „Mireasa din Defileu“ îşi primeşte la fel credincioşii şi pelerinii. De Paşte, aici vin mii de credincioşi din toate colţurile ţării: Hu