Primarul sectorului 6, Cristian Poteraș, a pus la dispoziția presei documentele care probează, leu cu leu, cheltuielile făcute cu reabilitarea energetică a blocuruilor din sectorul pe care îl conduce. Edilul a demontat acuzațiile aduse de contracandidații săi, care susțineau că facturile ar fi fost încărcate, chiar și cu 60%.
Cristian Poteraș a demonstrat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că s-au respectat întrutotul standardele de lucrări și de cost stabilite de legislația în vigoare. El spune că au apărut, în schimb, costuri suplimentare, din cauză că s-au introdus prin lege, lucrări suplimentare obligatorii, precum închiderea tuturor balcoanelor cu termopane performante energetic.
Închiderea balcoanelor „încarcă" factura
Guvernul României a stabilit, în 2010, standardele de cost care trebuiesc aplicate la lucrările de anvelopare a blocurilor, stabilind un cost rezonabil legal de 55 euro/m.p suprafață utilă. Un an mai târziu, în 2011, a fost introdusă însă, prin lege, obligativitatea consolidării și închiderii balcoanelor cu tâmplărie performantă energetic. Operațiunea este una deosebit de costisitoare și duce la o creștere considerabilă a costurilor prevăzute în standardul din 2010. Poteraș a demonstrat că lucrările executate la blocurile din sector au costat în medie, mai puțin de 55 euro/m.p., dacă se exclud cheltuielile generate de închiderea balcoanelor.
„Proiecte, nu minciuni"
Cifrele prezentate întăresc afirmațiile edilului. Primarul a dat drept exemplu cazul blocului N30 din strada Mărgelelor nr. 128-132. Costul reabilitării acestuia a fost de 45,58 euro/m.p. de suprafață utilă, cu aproape zece euro mai ieftin decât standardul legal. Închiderea balcoanelor și celelalte lucrări, introduse suplimentar, prin legea din 2011, au crescut costurile la 72,6 euro/m.p. suprafață utilă.
„Anumiți contracandida