La etapa naţională a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, care s-a desfăşurat la Târgu – Jiu la începutul lunii, Paulina Mandache a obţinut un premiu special. La oral a obţinut un punctaj de 100 de puncte, iar la scris 86 de puncte.
Paulina Mandache de 16 ani, care a fost smulsă de autorităţi dintr-o familie de sectanţi, s-a calificat la faza naţională a olimpiadei de limba şi literatura română. Copila provine dintr-o familie de sectanţi din localitatea constănţeană Techirghiol, unde adulţii se înfometau pentru „purificare“.
Sectanţii nu-şi trimiteau copiii la şcoală, pentru că nu considerau că este bine. Aşa au trăit familia Paulinei până când un localnic a anunţat Poliţia. Atunci s-au sesizat şi cei de la Protecţia Copilului şi i-au luat în ocrotire pe toţi cei şapte copii ai familiei Mandache. Părinţii lor muriseră.
În urmă cu cinci ani, Paulina Mandache, împreună cu ceilalţi şase fraţi ai săi, au ajuns într-un centru de plasament din Constanţa. Erau îndoctrinaţi şi nici unul nu fusese vreo zi la şcoală. Fraţii mai mari ştiau să citească şi să scrie. Îi învăţase bunica lor.
S-au acomodat foarte greu la centrul de plasament, mult mai greu ca alţii de vârsta lor, îşi aduce aminte Mariana Kober, şefa Centrului „Micul Rotterdam“.
Paulina a fost înscrisă la clasa I la vârsta de 9 ani. Acum, este elevă în clasa a VI-a la Şcoala „Remus Opreanu“ din Constanţa. A recuperat însă foarte repede, fiind un copil foarte inteligent.
Compunere despre furtună
I-a plăcut foarte mult limba română şi rezultatele nu au întârziat să apară. Anul trecut a luat locul III la faza judeţeană a olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, iar în acest an a luat locul I şi s-a calificat la faza naţională a întrecerii.
Spune că subiectele nu au fost grele. A avut de dat mai multe probe, însă cel m