Un caz de demenţă este diagnosticat la fiecare patru secunde, însă lucrurile se vor înrăutăţi în următorii 20 de ani, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Numărul persoanelor din toată lumea care vor suferi de demenţă se va dubla până în anul 2030 şi va ajunge la 65,7 milioane, susţin oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Şi mai îngrijorător este că până în 2050 numărul bolnavilor va creşte cu 70% faţă de momentul actual.
Demenţa este o boală cauzată de problemele de funcţionare ale creierului care afectează memoria, modul de a gândi, comportamentul şi abilitatea de a te descurca în viaţa de zi cu zi.
Alzheimerul este afecţiunea predominantă din categoria demenţelor, cu un procent de 70%.
7,7 milioane de cazuri noi anual
În noul raport al OMS se arată că în fiecare an se descoperă 7,7 milioane de cazuri noi de demenţă, iar acest lucru înseamnă că la fiercare patru secunde o persoană află că suferă de această afecţiune.
„Este nevoie să creştem capacitatea personalului medical de a detecta timpuriu demenţa pentru a putea oferi asistenţa medicală şi socială necesară. Se pot face multe pentru a diminua povara demenţei. Totuşi persoanlul medical nu este antrenat adecvat pentru a recunoaşte aceste boli", a declarat Oleg Chestnov de la OMS.
Partea mai puţin plăcută este că în lume există doar opt ţări care au programe naţionale care vin în sprijinul persoanelor cu demenţă.