Pieţele financiare au fost martore în primul trimestru la un fenomen rar întâlnit în Europa, companiile europene apelând mai mult la pieţele de obligaţiuni pentru finanţare decât la bănci. Această reorientare ar putea marca o schimbare importantă în peisajul financiar al regiunii, scrie The Wall Street Journal.
În primul trimestru companiile europene au împrumutat mai mult de pe piaţa obligaţiunilor decât de la bănci, potrivit compania de cercetare a pieţei Dealogic. În Europa, băncile au dominat mult timp piaţa creditului.
Companii precum producătorul olandez de chimicale LyondellBasell Industrials sau producătorul german de componente auto Schaeffler au atras finanţare de 179,5 miliarde de dolari prin emisiuni de obligaţiuni în primul trimestru, în creştere cu 38% faţă de anul trecut.
Pe de altă parte, împrumuturile acordate companiilor de bănci au scăzut cu 45%, la 112,9 miliarde de dolari.
Schimbarea sursei de finanţare de pe pieţele financiare ar putea fi temporară, însă este importantă, având în vedere tradiţia companiilor europene cu privire la preferinţa pentru creditele bancare.
Împrumuturile pe piaţa obligaţiunilor se pot realiza mai rapid şi mai uşor, iar companiile europene pot atrage investitori atât din Europa, cât şi din SUA. Acest lucru prezintă însă anumite dezavantaje. Investitorii în obligaţiuni pot fi imprevizibili şi îşi pot modifica rapid poziţia pe piaţă, spre deosebire de bănci, care clădesc o relaţie pe termen lung cu debitorii.
Singura perioadă din ultimii ani în care emisiunile de obligaţiuni au depăşit împrumuturile bancare ca sursă pentru finanţarea companiilor europene au fost primele trei trimestre din 2009, când instituţiile financiare internaţionale nu se refăcuseră încă după şocurile suferite în timpul crizei financiare. Pieţele de obligaţiuni şi-au revenit destul de rapid, în timp ce băncile