La mai bine de un an şi jumătate de la introducerea sistemului electronic prin care se poate verifica automat dacă un şofer şi-a plătit sau nu taxa de drum, mai puţin de jumătate din parcul auto naţional figurează ca având rovinieta "la zi", reiese din informaţiile furnizate pentru gândul de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Astfel, doar 46,7% dintre cele 5,4 milioane de vehicule înmatriculate în România apar în sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei (SIEGMCR) ca având achitate, în momentul de faţă, taxele de drum.
Cel mai bun procent în acest sens s-a înregistrat în judeţul Ilfov, unde circa 60,9% dintre vehicule aveau o rovinietă valabilă la sfârşitul lunii martie. La coada clasamentului se află judeţele Satu Mare, cu 34,6%, Maramureş, cu 35,5%, Arad, cu 37,1%, şi Dolj, cu 37,3%, reiese dintr-o analiză bazată pe cele mai recente date ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Dacă procentul încasărilor rovinietei s-ar extinde la 70% din parcul auto naţional, CNADNR ar încasa în plus, conform calculelor gândul, 35,7 milioane de euro, bani ce ar putea fi folosiţi pentru a construi, spre exemplu, 10 kilometri de autostradă. Estimarea s-a făcut aplicând uniform o taxă medie de drum de 28 de euro, valabilă timp de un an, fără a se ţine cont de tarifele diferenţiate ale rovinietelor în funcţie de tipul vehiculelor.
Click pe imagine pentru a mări
Sursă date: CNADNR şi DRPCIV
"În momentul de faţă, dintr-un total de 2.675.487 de roviniete valabile, un număr de 2.565.252 sunt eliberate pentru vehicule înmatriculate în România", ne-au precizat reprezentanţii CNADNR.
Platforma informatică a fost introdusă pentru a majora încasările la peste 90% din parcul auto
Ministerul Transporturilor a introdus