Mâncarea de Paşte, bazată pe carne de miel, este foarte greu de digerat, la fel şi alcoolul în exces, de aceea medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, recomandă să evităm excesele culinare.
În perioada Sărbătorilor Pascale riscul apariţiei tulburărilor digestive este extrem de ridicat, ţinând cont de faptul că mulţi dintre noi am ţinut post în ultima perioadă.
Pentru a preveni apariţia afecţiunilor digestive, prof. dr. Mencinicopschi ne recomandă să mâncăm porţii mici de preparate tradiţionale şi să le alternăm cu salate de sezon, fructe şi să facem mişcare.
Înainte de drob este indicat să mâncăm salată
"În cele trei zile de sărbătoare, vom mânca preparate tradiţionale eşalonat. Nu trebuie să asociem toate mâncărurile grele, caracteristice sărbătorii de Paşte la o masă. Nu este recomandat să amestecăm la aceeaşi masă drob, ciorbă şi friptură de miel, stufat şi cozonac, chiar dacă aceasta durează cinci ore", a mai spus dr Menci.
El spune că masa de Paşte ar trebui să înceapă cu nişte salate care prepară sistemul gastro-intestinal, sucurile gastrice pentru a putea primi mâncărurile grele.
"Putem începe masa cu o salată verde, o salată de crudităţi sau specifice anotimpului, adică de urzici, leurdă, păpădie. Acestea sunt foarte sănătoase având efecte detoxifiante foarte puternice. Apoi să ne rezervăm o porţie de drob, după care facem o pauză de o oră în care bem ceai sau altă băutură nealcolică şi ne plimbăm, facem mişcare. După o oră mâncăm un alt fel, de exemplu friptură la care asociem legume la grătar", a adăugat Mencinicopschi.
Combinaţia de alcool şi produse tradiţionale de Paşte ne pune sănătatea în pericol
El a criticat obiceiul, mai nou al oamenilor, de a mânca în noaptea de Înviere după ce vin de la Biserică. "În tradiţia creştină masa de Paşte începea