La Hânceşti există una din cele mai mari turme de oi din ţară.Proprietarul, inginer de profesie, vede în miei nu doar carne bună pentru bucatele de Paşte. Baciul spune că dacă nu iubeşti animalele, nu ai cum să prosperi în acest domeniu.
Vladimir Ududovici din Hânceşti este un exemplu pentru oamenii de la sate care se plâng că nu au ocupaţie. El are o fermă de oi de prăsilă, de rasa caracul moldovenesc, unică în ţară. Acestea au o productivitate mult mai mare la lapte, iar pielcelele sunt de înaltă calitate.
Este o generaţie de oi obţinută de savanţi moldoveni. Cei care au lucrat la acest proiect sunt îngrijoraţi că dacă statul nu le va acorda oierilor suport financiar necesar, această rasă va dispărea. Vladimir Ududovici a fost printre primii antreprenori care au continuat munca oamenilor de ştiinţă. El a cumpărat, cu trei ani în urmă, primele 400 de capete. Astăzi, gospodarul a ajuns la 1.500 de oi. Mai are şi 500 de capre.
PĂRĂSIT DE CIOBANI
Omul se plânge că oieritul este o activitate foarte grea, mai ales că lipsesc braţele de muncă. „Anul trecut, de Paşte, m-au părăsit toţi ciobanii. Lumea nu prea vrea să lucreze. Se mulţumesc cu banii şi coletele primite de la rudele care lucrează peste hotare şi preferă să se odihnească decât să muncească", susţine baciul modern de la Hânceşti. Antreprenorul afirmă că a observat că, în ultimul an, mai mulţi oieri şi-au sacrificat întreaga turmă, pentru că n-au pe cine angaja.
CLICK AICI SĂ VEZI GALERIE FOTO!
TOTUL SE FACE CU DRAGOSTE
Vladimir Ududovici recunoaşte că „trebuie să iubeşti animalele, dacă vrei să te ocupi de creşterea lor". Oricât de bune calcule contabile ar face, trebuie să ştie personal să le îngrijească, să le simtă nevoile. În plus, el mai are păşuni, unde creşte nutreţ pentru animale, şi un abator modern. Brânza o vinde unei reţele de pizzerii din Chişi