Dacă vinul nu este încă o pasiune de-ale tale, pe care să o cultivi printr-o informare continuă şi degustări profesioniste, dar cineva sau ceva îţi spune că licoarea lui Bachus poate deveni o adevărată desfătare odată ce începi să-i aflii misterele, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le ştii dacă vrei să porneşti pe calea cunoaşterii nobilei băuturi.
1. Alege un vin de calitate. Dacă nu ştii foarte multe despre vinuri, dar vrei să ai parte de o experienţă de calitate, trebuie să alegi în consecinţă. Te ajută hologramele de calitate şi preţul. Caută pe sticlă emblema DOC (de origine controlată), care îţi garantează că vinul a fost urmărit de la strugurii din care este făcut până la îmbuteliere, sau precizarea "cu indicaţie geografică". În plus, spre deosebire de un vin de masă, preţul unei sticle de vin de calitate începe de 15-20 de lei. Un alt aspect, pe care îl vei descoperi însă după ce ai desfăcut sticla de vin, este gustul: cu cât se menţine mai mult, cu atât vinul este mai bun.
2. Optează pentru vinul sec. "Românii preferă vinurile dulci şi albe. Păcat mare", spune Dan Boboc, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). Un consumator emancipat va alege un vin roşu sec pentru că ştie că trebuie îl bea pentru efectul său benefic asupra sănătăţii, şi nu pentru gust. "Cu cât un vin este mai dulce, cu atât producătorul foloseşte mai mult dioxid de sulf, pentru a evita situaţia în care vinul refermentează, substanţă care dă dureri de cap şi nu este sănătoasă", explică Boboc. Spre deosebire de vinurile albe, cele roşii au calităţi intrinseci de conservare, ceea ce înseamnă că se folosesc cantităţi mult mai mici de dioxid de sulf, cu atât mai mult cu cât vinul este unul sec. Specialiştii recomandă ca vinul alb şi dulce să fie consumat numai ocazional, la desert, de exemplu, iar vinul sec, în special cel roşu,