"Recomandarea cu mâncarea foarte greu de digerat din perioada Paştilor trebuie să se facă treptat. De aceea, în cele trei zile de sărbătoare, consumul va fi eşalonat. Nu trebuie să asociem toate mâncărurile grele, caracteristice sărbătorii de Paşti la o masă. Nu este recomandat să amestecăm la aceeaşi masă drob, ciorbă şi friptură de miel, stufat şi cozonac, chiar dacă aceasta durează cinci ore", a declarat dr Menci.
"Putem începe masa cu salată de crudităţi sau verdeţuri specifice anotimpului, adică urzici, leurdă, păpădie. Acestea sunt foarte sănătoase, având efecte detoxifiante foarte puternice. Apoi să ne rezervăm o porţie de drob, după care facem o pauză de o oră în care bem ceai sau altă băutură nealcoolică şi ne plimbăm, facem mişcare. După o oră mâncăm un alt fel, de exemplu friptură, la care asociem legume la grătar", a explicat el.
Gheorghe Mencinicopschi a precizat că nu ar trebui să mâncăm noaptea.
"În tradiţia creştină, masa de Paşte începea a doua zi după ce erau sfinţite bucatele şi nu noaptea. Nu ar trebui să mâncăm noaptea, pentru că organismul noaptea trebuie să facă altceva, să se detoxifice. Mâncatul noaptea este nociv, la fel şi stropirea mâncărurilor grase cu alcool. Acestea pot crea disconfort gastrointestinal, mergând până la pancreatită gravă, care este o urgenţă medicală", a mai spus directorul ICA.
Dr. Menci sugerează ca persoanele care nu digeră carnea de miel să o înlocuiască cu curcan.
"Există meniuri în care mielul poate fi înlocuit cu carne de curcan bine preparat sau peşte, cel mai vechi simbol al creştinismului. Pentru a ne simţi confortabil, trebuie să fim mai moderaţi şi să respectăm câteva indicaţii care ne vor da satifacţia unui Paşte fericit. De asemenea, să avem grijă că şi apa poate să ne facă rău, de aceea nu se bea în timpul mesei, un consum prea mare ar putea să înrăutăţească digestia. Pentru