România se pregăteşte să se împrumute din nou: Finanţele au anunţat că sunt în "discuţii avansate" cu Banca Mondială pentru un nou credit-tampon de un miliard de euro, bani care ar urma să fie folosiţi doar pentru a întări rezerva BNR şi nu pentru finanţarea deficitului.
România îşi ia astfel măsuri de precauţie după ultimele evoluţii din Spania şi Italia, ţări care se împrumută la costuri tot mai mari de pe pieţele externe, anticipând un nou vârf al crizei datoriilor suverane din Europa.
La RFI, analistul economic Aurelian Dochia spune că dat fiind contextul european tensionat, România face bine să încheie astfel de acorduri, care folosesc în primul rând întăririi imaginii bune în ochii pieţelor financiare.
"Ceea ce este important, după părerea mea, în astfel de acorduri este faptul că ele garantează o încredere a pieţelor financiare, care, iată, ne-au permis să ne împrumutăm în condiţii din ce în ce mai favorabile: Ministerul de Finanţe a fost capabil să se împrumute în ultima perioadă chiar şi la o dobândă de 5%, ceea ce reprezintă un progres enorm faţă de situaţia de acum un an-doi. Deci, dacă lucrurile merg bine, astfel de acorduri au o valoare simbolică, în sensul că ele constituie o ancoră pentru încrederea pieţelor financiare", a explicat analistul economic Aurelian Dochia.
El avertizează, pe de altă parte, că Guvernul şi Banca Naţională trebuie să fie extrem de prudente în 2012 şi să nu ia măsuri eronate, chiar dacă suntem în an electoral, acesta pentru că pieţele financiare sunt extrem de suspicioase şi pot oricând sancţiona România, scumpind creditele de care are nevoie aceasta pentru a se finanţa.
"Din păcate, există acest pericol, pentru că întotdeauna pieţele financiare reacţionează negativ faţă de toate economiile care sunt într-o situaţie mai fragilă, iar România, evident, nu se poate compara cu economiile mari, pre