Impermeabilizarea solului (acoperirea terenului cu un material impermeabil) este una dintre principalele cauze ale degradării solurilor din UE. Impermeabilizarea solului afectează adesea terenurile agricole fertile, periclitează biodiversitatea, sporește riscul de inundații și de deficit de apă și contribuie la încălzirea globală. Noile orientări privind bunele practici de limitare, atenuare și compensare a impermeabilizării solului făcute publice astăzi de Comisia Europeană cuprind exemple de politici, legislație, scheme de finanțare, instrumente de amenajare teritorială la nivel local, campanii de informare și multe alte bune practici puse în aplicare în întreaga Uniune Europeană. Orientările constituie un apel pentru o amenajare mai inteligentă a teritoriului și pentru utilizarea unor materiale mai permeabile, în scopul conservării solurilor.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: ”Pierderea resurselor solului prin urbanizare și prin transformarea peisajului nostru este una dintre principalele provocări cu care se confruntă Europa în domeniul mediului. Se impune urgent ca această resursă prețioasă să fie utilizată cu mai multă înțelepciune, pentru a se asigura menținerea pentru generațiile viitoare a numeroaselor servicii vitale pe care le oferă. Nu putem să turnăm pur și simplu beton peste șansele noastre de a avea un viitor sustenabil.”
Europa este continentul cel mai urbanizat al lumii. În fiecare an, o suprafață de încă 1.000 km² (mai mare decât orașul Berlin) este preluată pentru activități umane, o mare parte din aceasta ajungând să fie impermeabilizată. Dacă această tendință continuă cu aceeași viteză, peste 100 de ani vom fi transformat o suprafață comparabilă cu teritoriile Franței și Spaniei puse la un loc.
Formarea solului este un proces foarte lent (sunt necesare secole pentru formarea unui centimetru), deci