Apelează 112 mai ales dacă ai dureri abdominale intense, dacă vomiţi cu sânge oriîn caz de tulburări respiratorii.
Numărul persoanelor care solicitau Ambulanţa pentru probleme digestive era, în urmă cu cinci-şase ani, dublu în zilele de Paşte faţă de o zi obişnuită. Acum, cifrele sunt în scădere, pentru că românii sunt mai informaţi şi mai precauţi, spun medicii.
În topul problemelor care ajung la camerele de gardă în zilele de Paşte rămâne însă patologia digestivă, survenită pe fondul schimbării alimentaţiei după o perioadă îndelungată de post, ne relatează medicul Mihaela Coman, specialist în medicină de urgenţă la Spitalul Militar din Bucureşti.
„Primim şi cazuistică obişnuită, cum e cea a virozelor respiratorii, dar există şi cazuri de arsuri de la lumânările aprinse sau de accidente rutiere provocate de excesul de alcool", completează medicul.
Când trebuiesă te alarmezi
Disconfortul abdominal pe care îl resimţim în aceste zile poartă numele de sindrom dyspeptic, popular cunoscut ca indigestie. El se poate manifesta sub forme diverse şi la intensităţi variate. „Dacă balonarea, flatulenţa, crampele moderate sau medii şi diareea se pot rezolva relativ uşor şi acasă, există câteva simptome care trebuie să ne alarmeze şi care impun consultul medical. Acestea sunt febra, icterul şi prezenţa sângelui în vărsătură sau în scaun", explică Marian Zota, medic specialist gastroenterolog la Clinica MEDAS din Bucureşti.
Cele mai expuse riscului de a suferi de indigestie în aceste zile sunt persoanele cu afecţiuni digestive cronice precum gastrita, ulcerul, dischinezia biliară, sindromul colonului iritabil şi pancreatita cronică. Însă şi persoanele sănătoase pot avea probleme dacă fac abuzuri alimentare.
Grăsimi-alcool, Combinaţie riscantă
O consecinţă frecventă a meselor bogate în grăsimi su