Renumitul chef Paul Bloomfield, care este şi visiting profesor la Universitatea Oxford Brookes, scrie o carte de bucate ardeleneşti. Renumitul profesor şi gastronom a făcut anunţul la o reuniune organizată de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj şi de Slow Food Transilvania, cu titlul "Slow Food în Campus".
Paul Bloomfield, care este unul dintre prietenii familiei Pamela şi Indrei Raţiu, organizatorii festivalului agrar Transilvania Fest, a adus, la ultimele patru ediţii ale manifestării, grupuri de studenţi britanici, dornici să studieze gastronomia românească. Paul Bloomfield este de părere că gastronomia tradiţională transilvăneană poate genera un turism culinar capabil să transforme Ardealul într-o destinaţie care să rivalizeze cu Toscana ori cu Turcia de azi.
"Gastronomia este dezvoltată de oameni care trăiesc sobru şi economic în general şi care au momente de extravaganţă în timpul sărbătorilor religioase ori al festivalurilor", a spus Paul Bloomfield. El a adăugat că a fost impresionat de faptul că tot ceea ce a mâncat în Transilvania are un gust deosebit. "Ceea ce văd acum în Transilvania vedeam în urmă cu 30 de ani, când navigam pe lângă coastele Turciei. Erau câteva pontoane, câteva restaurante şi atât. Acum, Turcia este una dintre destinaţiile turistice cele mai vizitate. Am văzut acelaşi lucru în Toscana, acum 25 de ani. Erau puţin restaurante, cu puţine feluri de mâncare pe care le puteai alege şi cu o cazare care te dezamăgea. Regiunea Toscana a generat 11,5 milioane de nopţi de cazare în anul 2006 şi venituri din turism de 963 de milioane de euro", a spus profesorul de la Universitatea Oxford Brookes.
Un nou tip de turism
Paul Bloomfield spune că primii ani ai secolului XXI au adus şi o reorientare a turismului. Oamenii au început să renunţe la destinaţiile turistice clasice, precum cele din sudul S