Guvernul spaniol este acuzat că plănuiește să adopte legi ”draconice” contra celor care protestează în stradă, încercând să reducă folosirea rețelelor de socializare în acest scop. Sursa: Reuters
Ministrul de Interne spaniol, Jorge Fernandez Diaz, a anunțat, în Parlament, că este planificată o reformă a Codului Penal, de introducere a unor pedepse pentru cei implicați în organizarea unor proteste de stradă care ”deranjează liniștea publică”.
Potrivit proiectului de lege, va fi introdus un termen minim de doi ani de închisoare pentru cei găsiți vinovați de instigare și acțiuni violente de protest.
Fără Facebook și Twitter
Activiștii se tem, însă, că noile măsuri pot fi folosite pentru a opri valul de proteste care a început, vara trecută, odată cu mișcarea ”indignaților”, prin care zeci de mii de mii de oameni au protestat pașnic, instalându-și tabăra în piețele centrale din marile orașe spaniole.
Membri ai grupărilor de protestatari au comparat măsurile anunțate cu cele de pe vremea dictatorului fascist Franco.
Potrivit prevederilor legii, va fi considerată infracțiune rezistența opusă forțelor de securitate și amenințarea sau comportamentul intimidant la adresa acestora. Diaz a precizat că tulburarea liniștii publice și intenția de a organiza demonstrații violente prin rețelele de socializare vor fi pedepsite în același mod ca implicarea în crimă organizată.
Grevă generală cu violențe
Gestul autorităților vine în contextul producerii unui număr tot mai mare de incidente violente pe străzile orașelor din Spania, în special în Barcelona, unde grupuri ”anticapitaliste” au fost acuzate de incitare la violență, în timpul grevei generale din ultima lună.
Greva din 29 martie a fost însoțită de ciocniri între manifestanți și polițiști, după ce demonstranții au incendiat tomberoane de pe străzi, au arunca