Bai medicinale
In Rusia si Siberia, practicienii in medicina populara considera baile medicinale o parte esentiala a tuturor terapiilor. Majoritatea caselor de la tara au cazi speciale din lemn de stejar, despre care se spune ca sporeste eficienta vindecarii. Baile erau recomandate mai ales pentru afectiuni si dureri reumatice. Dar indiferent de afectiune, toate baile trebuie sa fie calde, nu fierbinti, iar durata fiecarei imersii depinde de conditia fiecarui pacient. De obicei, 15-30 de minute.
Baile de sare - Circa 1200-1600 g sare de mare iodata se pun la o baie. Normalizeaza circulatia sangelui si intareste tonusul general.
Baile cu flori de lavanda - Vor avea efecte multumitoare in toate cazurile de afectiuni nervoase si tulburari cardiace, reumatisme, guta, paralizii, tulburari de circulatie, luxatii si deshidratari de orice fel.
Bai de radacina de valeriana - Se recomanda pentru boli de nervi, insomnie, palpitatii si alte afectiuni pe baza nervoasa. Se recomanda si contra tensiunii marite. La o baie, se pune cantitatea de 300 g radacina de valeriana. Prima data se fierbe intr-o cratita cu apa 30 de minute, apoi se strecoara si se rastoarna in cada.
Bai cu lamaioara - Se recomanda ca tonic intaritor al intregului organism si al sistemului muscular, precum si la afectiuni ale pielii. Pentru o baie, se folosesc aproximativ 800 g de lamaioara.
Bai cu mustar - Nu se folosesc pentru bai complete, ci numai pentru un anumit membru afectat - mana sau picior. Se amesteca mustarul proaspat (boabe) cu apa calduta, apoi se rastoarna in apa de baie. Imersiile se limiteaza la 5-10 minute, apoi sunt urmate de dusuri calde. Baile cu mustar se recomanda pentru afectiuni locale reumatice sau artritice.
Bai cu coada-calului - Coada-calului (Equisetum arvense) este o adevarata planta "atotvindecatoare". Iarba uscata se pune intr-un sac de