Studiul australian bazat pe analiza ADN a unor remedii tradiţionale chinezeşti a dezvăluit substanţe potenţial toxice, alergeni şi chiar urme de animale pe cale de dispariţie.
Cercetătorii de la Universitatea Murdoch din Australia au studiat 15 eşantioane de substanţe medicinale tradiţionale chinezeşti confiscate de vameşii australieni sub formă de pudră, comprimate, geluri, fulgi şi preparate pentru infuzii. Potrivit Agerpres, principalul autor al acestui studiu, dr. Michael Bunce, e de părere că “ Medicina tradiţională chinezească are o lungă istorie culturală, dar astăzi utilizatorii săi trebuie să fie conştienţi de problemele legale şi de sănătate care ar putea exista, înainte de a o adopta”.
Cercetătorul australian a anunţat că plantele găsite din genurile Ephedra şi Asarum conţin substanţe chimice care pot fi toxice dacă sunt prost dozate. De asemenea, dr. Michael Bunce, a precizat că au fost găsite “urme de animale a căror comercializare este supusă unor restricţii deoarece sunt clasate ca specii vulnerabile, pe cale de dispariţie sau grav ameninţate, între care ursul negru asiatic şi antilopa saiga”.
Omul de ştiinţă a subliniat că deşi substanţele folosite în aceste remedii sunt transformate în geluri sau pudră, aceste procese de transformare nu alterează semnătura genetică a substanţelor în cauză. Doctorul australian a mai menţionat totodată că cei care achiziţionează aceste produse trebuie să aibe mare grijă, întrucât multe dintre ele aveau etichete înşelătoare. Astfel, unul dintre ele, prezentat ca fiind realizat în proporţie de 100% pe bază de ingrediente provenite de la antilopa saiga, conţinea mari cantităţi de capră şi oaie.
Dr. Bunce e de părere că secvenţiarea ADN a acestor produse folosite în tratamente de peste 3000 de ani “va permite să se procedeze la un audit genetic al acestor produse medicinale care ar trebui să ameli