Sambata, 14 aprilie 2012, este celebrat centenarul scufundării celui mai mare pachebot din lume.
Scufundarea vasului RMS Titanic s-a produs în data de 14 aprilie 1912 la ora 23:20 după ce pachebot-ul a lovit un iceberg din Oceanul Atlantic, la jumătatea drumului dintre Southampton şi New York. Povestea Titanic-ului ramane un eveniment conturat de mister si chiar daca reprezinta o tragedie, multi oameni sunt inca fascinati de legendele pe care le ascunde. În urma naufragiului doar puţin peste 30% din cele 2228 de persoane care au fost la bord au supravieţuit. În cazul echipajulul şi al pasagerilor din clasa a III-a care erau cei mai numeroşi, acest procentaj abia depăşind 20%.
Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la scufundarea Titanicului, a cărui epavă a fost descoperită în 1985, James Cameron a lansat varianta 3D a filmului din 1997 cu aceiaşi denumire, iar televiziunea ITV1 a lansat o miniserie de 4 episoade cu numele Titanic, în care unul dintre rolurile principale este jucat de actorul român Dragoş Bucur. Cu aceaşi ocazie, vasul de croazieră Balmoral la bordul căruia se aflau 1309 de pasageri şi-a propus să ajungă pe 15 aprilie la locul unde s-a scufundat Titanicul şi să organizeze o slujbă în memoria victimelor, însă nava a fost nevoită să se întoarcă în Irlanda în urma unor probleme de sănătate ale unuia dintre pasageri. Totodată, la 100 de ani după ce Titanicul s-a scufundat, epava navei va beneficia de protecţia Conveţiei UNESCO privind protejarea partrimoniului cultural subacvatic.
Construcția Titanicului, finanţată de J.P. Morgan şi compania sa, International Mercantile Marine, a început pe 31 martie, 1909. Numai trei din cele patru coşuri înalte de 19 metri erau funcționale; al patrulea, folosit numai pentru ventilație, a fost adăugat pentru a face nava mai impresionantă. Nava putea transporta un număr maxim de 3.547 de persoane, pasa