Dacă vreţi să economisiţi bani şi nu sunteţi din cale afară de stricţi în menţinerea tradiţiei, puteţi să renunţaţi la mielul de Paşti! Foarte mulţi deja fac lucrul acesta, dau carnea de miel pe cea de curcan. Aceasta din urmă este mai ieftină, are un conţinut scăzut în colesterol şi conţine o mulţime de vitamine. În această perioadă, cresc profiturile fermelor de curcani.
Curcanul este consumat, de sute de ani, într-o sărbătoare specifică. Nu este o sărbătoare europeană, însă este foarte faimoasă şi o ştie aproape toată lumea. Ziua Recunoştinţei este sărbătorită în Statele Unite ale Americii anual, în ultima joi din luna noiembrie. Atunci, pe mesele americanilor, este nelipsit curcanul. Iată însă, că, de curând, carnea acestei păsări devine şi mai căutată. Pentru sărbătoarea de Paşti, mulţi români preferă, în loc de tradiţionalul miel, carnea de curcan. „Fiind o carne cu conţinut scăzut în colesterol, bogat în fier, magneziu, vitamine. Este o reală alternativă la carnea de miel, fiind recomandată pentru toate categoriile de vârstă”, ne spune Vlad Duma, medic veterinar.
Pentru a face carnea şi mai gustoasă, curcanii trebuie să fie sacrificaţi cât timp sunt într-o stare de spirit foarte bună. Cum este posibil acest lucru? Prin muzică de relaxare. „Sunt relaxaţi înainte de sacrificare. Le punem muzică, în special Claiderman”, ne spune Dan Lungulescu, de la o fermă de curcani de lângă Braşov.
Una dintre cele mai mari ferme de curcani din ţara lucrează la foc continuu în această perioadă, pentru a satisface cererile de pe piaţă. În magazine, kilogramul de carne de curcan costă în jur de 18 lei, pe când cel de miel ajunge şi la 25 de lei. În ultimii 5 ani, consumul de carne de curcan aproape că s-a dublat, în fiecare an.
Mielul, un lux la Făgăraş: 30 de lei kilogramul!
Mielul va fi anul acesta o delicatesă pe masa multor făgărăş