În Constanţa trăiesc aproximativ 4.000 de migranţi, cei mai mulţi fiind de etnie turcă. Peste 1.500 sunt studenţi, majoritatea la Facultatea de Medicină a Universităţii „Ovidius“.
În cadrul seminarului organizat de Centrul pentru Resurse Civice Constanţa, migranţii s-au plâns de faptul că sunt discriminaţi : atât pe stradă, cât şi la şcoală sau la locul de muncă. Deşi plătesc o taxă foarte mare pentru studii, de 4.500 de euro, iar o reexaminare în anul suplimentar este taxată cu 700 de dolari, contractele li se dau în limba română. Apoi, documentele emise de universitate nu sunt recunoscute peste hotare, întrucât sunt eliberate în limba română.
O altă problemă ridicată a fost aceea privind echivalările. Deşi iniţial doi studenţi au fost informaţi că sunt în anul III la Medicină, ulterior, după două luni, li s-a spus că nu se poate, şi că trebuie să urmeze anul II.
Bani mai mulţi pentru chirie
Mari probleme au şi la găsirea unui loc de muncă. Conform legislaţiei, ei au dreptul să lucreze doar 4 ore pe zi urmând ca un contract să fie încheiat în această formă, fapt care nu convine agenţilor economici din Constanţa.
Tutuşi, sunt şi cazuri fericite. Un student macedonean, Filip Tanevski, student în anul III la Facultatea de Litere, secţia Engleză-Italiană, a găsit un loc de muncă la un restaurant cu specific libanez. „Angajatorul mi-a făcut contract de muncă de patru ore pe zi, aşa cum spune legea. Am timp să merg şi la cursuri, şi la muncă“, spune Filip.
Nici în afara facultăţii studenţii străini nu au parte de un tratament mai bun: li se cer mai mulţi bani pentru chirie, nu primesc reducere pentru transportul în comun, iar la spital, rezidenţilor străini li se cer bani.
Îndrăgostiţi de România
Un foarte mare sprijin îl au studenţii de la Medicină de la Manoj Budhauliya şi soţia sa Latika, medici reziden