Un Grigorescu, un Nicolae Grigorescu autentic se poate câştiga la un concurs de perspicacitate pe internet. La Paris, tot Grigorescu: două tablouri, "Cap de ţărancă" şi "Cioban cu câinele" s-au licitat la casa Boisgirard, în sala Drouot. La Bucureşti, indicele pieţei de artă, Art Consacrat, stă pe minus de mai multe săptămâni (din 27 februarie). Artmark, îşi devansează cu două zile licitaţia de primăvară. Coincidenţă sau nu, noua dată atacă o galerie nouă, GrowArt, care tocmai avea prima licitaţie de artă contemporană importantă programată în acea zi, pe 20 martie, la hotel Majestic. Concurenţa directă a adus rezultate (mult) sub aşteptări pentru ambele licitaţii. GrowArt pregăteşte o nouă licitaţie cu lucrări ale artiţtilor în viaţă. Artmark scoate armele, sperând să îşi refacă statutul de provocator de recorduri cu un set de şase licitaţii pe 10 şi 11 aprilie. Cea mai promovată este licitaţia de arme şi alte antichităţi militare... Pe 10 aprilie, a fost din nou concurenţă directă, cu Alis de această dată.
Interesant este că, în premieră, Grigorescu s-a vândut şi în Europa, la Paris chiar, cu preţuri apropiate de cele din România. Au crescut cele de pe piaţa internaţională şi au scăzut şi cele din ţară. Cele mai recente licitări Grigorescu s-au oprit în jurul sumei de 55.000 de euro. La Paris, "Capul de ţărancă" şi "Ciobanul cu câinele", au ajuns pe la mijlocul evaluărilor, 45.000 euro pentru "Cap de ţărancă" şi 27.000 pentru "Cioban".
Experţii au comentat în premieră pe larg aceaste tranzacţii şi au comparat rezultatele din România, cu Grigorescu la peste 250.000 de euro. E drept, prin alte ţări, tablourile pictorului care a făcut legătura între Câmpina şi Barbizon sunt mai slabe decât cele care circulă prin România.
"Nicolae Grigorescu este unul dintre pictorii epocii impresioniştilor de la Barbizon - e însă unul din numeroasele nume, întrucât