În fiecare primăvară, de cum se topește zăpada, vâltorile de pe Valea Chiuzbăii, din Maramureș, sunt folosite pe post de mașini de spălat. Locuitorii din zonă au cea mai grea săptămână din an, dat fiind că în această perioadă băimărenii care vor să-și spele covoarele apelează la ei. Contra unor sume modice, covoarele sunt spălate în cea mai veche "mașină de spălat".
Valea Chiuzbăii este cunoscută în împrejurimile orașului Baia Mare drept zona cu cele mai multe vâltori. Cel puțin 15 astfel de instalații sunt înșirate de-a lungul văii, care se află în imediata vecinătate a orașului Baia Sprie, situat la doar câțiva kilometri de Baia Mare. Localnicii susțin că vâltorile au existat acolo dintotdeauna, sunt moștenite din bătrâni, iar cei tineri le-au redescoperit utilitatea.
De cum intrăm pe strada îngustă ce șerpuiește pe lângă vale, câteva case încep să apară, iar de la primele locuințe se văd și instalațiile rudimentare de spălat. "Aveți covoare de spălat? Nu le-ați adus? Păi, de ce nu le-ați tot adus acum, că așa o să faceți două drumuri", ne întâmpină un bătrânel ce părea să se apropie de 80 de ani. "Eu cu baba mea ne ocupăm de spălatul covoarelor, dar numai în perioada asta avem clienți, că în rest nu prea vin", mai spune bătrânul Savin Libotean.
"Le așez întâi aici, pe platforma betonată, apoi le înmoi cu dero. Le frec bine cu peria, abia apoi le pun la vâltorit", explică el metoda inedită de spălare a covoarelor. Nu trece mult și vorbim și de preț. "Dacă aveți două, vi le fac cu 15 lei bucata. Vi se pare mult? Că nu vreau să mă îmbogățesc eu din asta", mai spune bătrânul.
Specializați în spălatul covoarelor
Oamenii și-au făcut în zonă adevărate instalații pentru spălatul covoarelor. În fața vâltorilor, majoritatea au betonat o paltformă înclinată, pentru ca apa să se poată scurge, iar după ce sunt fr