SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie plus Germania, se reunesc sâmbătă la Istanbul, pentru a discuta din nou despre controversatul program nuclear iranian. Teheranul promite "noi initiaţive" şi speră ca şi partea adversă să vină cu idei constructive.
Reuniunea de la Istanbul, cei drept nu la nivel înalt , ci doar de directori politici, are un singur obiectiv şi un singur mesaj, acela de a împiedica Iranul să se doteze cu arma atomică şi să respecte tratatul de neproliferare nucleară, relatează RFI.
Eforturile diplomatice combinate cu sancţiunile Naţiunilor Unite nu au dat niciun rezultat tangibil, Teheranul nu a respectat nicio rezoluţie. Analiştii se întreabă dacă Iranul este dispus să înceapă vreodată discuţii serioase.
O altă întrebare la care se chinuie să găsească răspuns cancelariile occidentale este: la Teheran cine decide, cu cine să discutăm? E limpede că negociatorul trimis la Istanbul nu e decât o marionetă, o curea de transmisie şi de recepţie a mesajelor venite mai de sus de la Teheran.
Cine decide la Teheran?
Cei mai mulţi analişti sunt de părere că cel care are ultimul cuvânt în chestiuni strategice şi cu atât mai mult când vine vorba de atomi este ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Acesta este foarte reticent în a discuta cu Occidentul şi consideră că dosarul nuclear este un prestigiu naţional, de care nu trebuie să se atingă nimeni.
Iranul îmbogăţeşte uraniu ce poate avea două utilizări. Cel îmbogăţit în proporţie de 20% poate servi la producerea bombelor atomice. Iranul ar avea deja circa o sută de kilograme de astfel de combustibil. Dacă continuă în actualul ritm, cantitatea ar putea ajunge la 250 de kilograme, suficiente apoi pentru a se transforma în armă de distrugere în masă, notează RFI.
Discuţiile despre problema nucleară iraniană riscă să fie şi scena unor diviziuni între francezi şi