O bancă nu va mai putea deţine calitatea de dealer primar pe piaţa titlurilor de stat, adică de pivot al licitaţiilor prin care se împrumută Ministerul Finanţelor, dacă nu va întruni un anumit punctaj dat de mai multe criterii calitative, între care numărul de tranzacţii realizate pe piaţa secundară pentru diferite scadenţe, dar şi de criterii calitative aflate în curs de definitivare.
"Primul pas în strategia noastră privind managementul datoriei publice a fost construirea pieţei primare a titlurilor de stat. Astăzi avem curbă de randamente de la 6 luni la 15 ani şi per ansambu o piaţă funcţională. Trecem la pasul doi în care vreau să forţăm dezvoltarea pieţei secundare cu bătaie până la încurajarea creditului în lei, pentru că volume mai mari de tranzacţii şi o lichiditate mai mare vor aduce şi reperele de preţ la creditul în lei pe care le reclamă băncile. Pe scurt, aşteptăm din partea băncilor care vor să fie dealeri primari o implicare mai mare în creşterea tranzacţionării cu titluri de stat, inclusiv prin găsirea de investitori, şi un efort mai mare pe partea de creditare", afirmă Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor.
El spune că sunt în pregătire două seturi de criterii - cantitative, care vor avea cea mai mare pondere, dar şi calitative, pe baza cărora vor fi evaluate băncile-dealeri primari. "Dealerii care înregistrează cele mai slabe punctaje riscă să fie înlocuiţi cu alte bănci."
Drăgoi admite că de multă vreme nu s-a mai făcut o evaluare a activităţii celor 12 dealeri primari care activează pe piaţa titlurilor de stat, dar că acum a venit momentul pentru introducerea unui sistem de scoring prin care să fie stimulată creşterea pieţei secundare.
În prezent deţin calitatea de dealer primar Alpha Bank, Banca Carpatica, BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost, CEC, Citibank, ING, Raiffeisen, RBS şi UniCredit Ţi