Din anul 2000, activitatea seismica pe Pamant s-a intensificat, dupa ce perioada cuprinsa intre 1970 - 2000 fusese una calma, spune directorul stiintific al Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP), Mircea Radulian. Sursa imagine: maramures.ro
"Cutremure de peste sase grade au loc in fiecare zi, sau odata la doua zile, nu sunt evenimente neobisnuite. Totusi, cele de peste opt grade sunt mai rare, cam unul pe an. Am observat insa o intensificare a activitatii seismice dupa anul 2000. A mai fost o astfel de perioada la inceputul secolului XX, urmata de o perioada calma, intre 1970 si 2000, 2000 si ceva", a spus Radulian.
Statistica confirma: doar 7 cutremure de peste 8 intre 1970 si 2000. 14 intre 2001 si 2012
Spusele lui Mircea Radulian sunt confirmate de istoria seismica. Intre 1970 si 2000 au fost doar sapte cutremure cu o magnitudine mai mare sau egala cu 8 si niciun cutremur cu magnitudine mai mare de 9. In schimb, din 2001 pana astazi (in 11 ani si jumatate) au avut loc 14 astfel de seisme, dintre care doua peste 9 grade.
Ultimul a avut loc chiar ieri, la 500 de kilometri de coasta indoneziana, in Oceanul Indian, intr-o zona extrem de activa seismic. Magnitudinea de moment a cutremurului a fost 8 (pentru cutremurele mai mari de opt, seismologii nu folosesc, de regula, scara Richter, ci aceasta magnitudine de moment).
Cutremurul din Indonezia. "Vor fi replici in continuare. Poate chiar peste 7"
Despre acest cutremur, Radulian spune ca ar trebui "sa mai asteptam replici".
"Poate chiar una de 7 grade. Aria de rupere de dupa acest cutremur este de cateva sute de kilometri. Acolo ar putea aparea replicile. Totusi, distanta fata de tarm ramane mare. Un cutremur de 7 grade ar putea provoca tsunami, insa eu cred ca nu se va intampla asta", a spus Radulian.
Replicile sunt asteptate astazi si in urmatoarele zile. @N_P