* Primavara, organismul nostru simte acut insuficienta de vitamine. Fructele si legumele vor aparea mai tarziu, iar in asteptarea lor, oamenii isi indreapta atentia spre "verzituri", plante comestibile, din flora autohtona. Se stie ca plantele salbatice au continut mai mare de vitamine, microelemente, dar si putere de vindecare sporita fata de cele crescute in solarii si in gradini. Iar acum, in aprilie, in fruntea trufandalelor pe care ni le ofera padurea se afla leurda *
Cunoscuta si necunoscuta
Denumita si ceapa vrajitoarelor, usturoi de padure, ai de padure, ceapa ursului, aiuti, aliu, ceapa ciorii, usturoita, leurda este un aliment-medicament pentru mai toate animalele din padure (lupi, caprioare, cerbi, mistreti), care se trateaza de multe boli cu ajutorul ei, deoarece planta contine substante cu caracter antibiotic.
Si ce e bun pentru animalele din padure e bun si pentru om. Sapaturile arheologice au aratat ca leurda era folosita ca aliment inca de acum 5000 de ani, de pe timpul neoliticului, cand era consumata de membrii triburilor, dar si de animalele lor de-abia domesticite. In Roma antica vindecatorii o numeau "Herba salutaris".
Cercetari si concluzii
Leurda a fost agreata de medicina oficiala la inceputul secolului XX. Savantii au descoperit in frunze si in bulbi vitamina C, de trei ori mai multa decat in ceapa verde, lamai si portocale (700 de mg la 100 g de leurda!). Si cu cat creste planta mai sus in munti, cu atat mai bogata este in vitamina C. Sunt prezente in planta si vitamine din grupul B, amidon ca in cereale, proteine, glucide si grasimi, acizi organici, mono si dizaharide, saruri minerale (microelemente) de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, magneziu, mangan, uleiuri cu continut de sulf, uleiuri eterice si, bineinteles, celuloza. In anii '40, din cauza razboiului, cercetarile stiintifice in Ru