Procesul de privatizare a Oltchim a atras deja interesul mai multor investitori, in ciuda faptului ca societatea genereaza pierderi. Ce strategie au nemtii de la PCC, care asteapta acest moment de 5 ani, de cand au intrat in actionariatul companiei?
Pentru privatizarea Oltchim si-au exprimat interesul companiile TISE (Rusia), Forte (Emiratele Arabe Unite), Rompet Rogas (Romania) si PCC (Germania), in prezent actionar minoritar la combinatul din Valcea, potrivit unui document citat de Mediafax.
Producatorul rus de energie electrica TISE (Tehnolgies Investments Services Energy), cu capital majoritar de stat, a fost infiintat la Moscova in 2003, avand ca actionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiara a Gazprom.
"Daca altcineva castiga procesul de privatizare, vom coopera. Business-ul nu are nationalitate. Vom colabora si cu rusii", a declarat pentru DailyBusiness.ro Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC in Romania.
El a explicat ca in Polonia exista firme cu capital mixt ruso-german-chinez si ca unul dintre cei mai mari investitori din Rusia este Germania.
"Oltchim are destule probleme pentru toata lumea. Nu ne deranjeaza daca vine cineva cu un plan mai bun pentru companie decat noi", a mai spus Zaremba.
Acesta admite ca privatizarea era cea mai buna solutie pentru combinat acum 10 ani, situatia din prezent a companiei fiind una "dramatica".
Astfel, PCC va analiza foarte atent investitiile cu privatizarea si readucerea pe profit a combinatului, astfel incat acestea sa nu pericliteze situatia financiara a intregului grup.
Zaremba a reiterat faptul ca PCC, ca si companie medie, are ca principala tinta Oltchim, nu si Arpechim.
"Dar daca alt cumparator vrea sa-si investeasca propriii bani in rafinaria Arpechim, poate sa o faca. In Polon