Comunitatea internaţională, cu excepţia Chinei care nu a făcut declaraţii, a condamnat lansarea vineri a unei rachete nord-coreene, calificată ca fiind o "provocare" de către Washington şi Tokyo, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care se va reuni de urgenţă, relatează AFP.
Coreea de Nord a lansat o rachetă care s-a dezintegrat în zbor şi a căzut în mare la scurt timp după decolarea estimată la ora locală 07:39 (01:39, ora României) de către Statele Unite şi Coreea de Sud.
Dispozitivul era "o rachetă Taepodong-2", o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, conform Comandamentului de apărare aeriană nord-american (NORAD).
Reacţiile au fost prompte şi unanime în condamnarea acestei lansări care încalcă, conform Washingtonului, rezoluţiie ONU din 2006 şi 2009 care interzic Coreei de Nord "orice test nuclear sau lansare care recurge la tehnologia rachetelor balistice".
După "eşecul" aparent al lansării, Casa Albă a condamnat "o provocare ce ameninţă securitatea regională, încalcă legea internaţională şi contrazice angajamentele recente" ale ţării.
"Coreea de Nord nu face decât să se izoleze mai mult lansându-se în acte de provocare, risipind banii pe arme şi propagandă în timp ce nord-coreenii sunt din ce în ce mai înfometaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney.
"Preşedintele (Barack Obama) a spus clar că este pregătit pentru relaţii constructive cu Coreea de Nord. Totuşi, el a insistat şi asupra necesităţii pentru Coreea de Nord de a-şi respecta angajamentele, de a urma obligaţiile internaţionale şi să întreţină relaţii paşnice cu vecinii săi", a continuat purtătorul de cuvânt.
El a asigurat de asemenea că "dezvoltarea pe termen lung a rachetelor şi a armelor nucleare de către Coreea de Nord nu îi va aduce securitate, iar asta