În încercarea de a găsi o soluție pentru gravitatea problemelor economice cu care se confruntă Grecia și Portugalia, Matthew Dalton, analist „Wall Street Journal”, examinează caracterul rural al economiilor celor două țări, considerându-l drept o explicație parțială pentru aceste probleme.
Și Grecia și Portugalia sunt țări unde procentul populației urbane, de 61%, este destul de scăzut în comparație cu Europa occdentală. Conform lui Dalton, departe ca acest lucru să ajute sectorul agricol al celor două țări, procentul mare al populației rurale constituie o frână în calea dezvoltării economice.
Află de ce un comisar european avertizează că Portugalia ar putea avea nevoie de un nou fond de salvare
Vezi ce soluție disperată a mai găsit Grecia pentru a economisi bani
Mai similare cu România decât cu Franța
În Franța, cea mai mare putere agricolă din Uniunea Europeană, 86% din cetățeni locuiesc în zone urbane, în timp ce în România, a doua cea mai săracă țară din UE, procentul orășenilor este de doar 53%, conform informațiilor publicate de Organizația Națiunilor Unite.
Corelația dintre procentul populației urbane și produsul intern brut pe cap de locuitor a fost substanțială cel puțin de la începutul revoluției industriale, susține Dalton. În consecința, ideea că forța de muncă a Greciei trebuie să revină în agricultură reprezintă calea inversă celei adoptate de țările occidentale pentru a crește veniturile cetățenilor lor.
Orașul, motor de creștere economică
Nu este sigur dacă economiile care cresc rapid sunt mai dispuse să dezvolte mari centre urbane, sau, invers, construirea de mari centre urbane stimulează la rândul său creșterea.
Dalton consideră că ambele afirmații sunt adevărate: locuitorii de la țară au nevoie de un motiv să se mute la oraș, acest motiv fiind o slujbă cu un