MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
In afara de faptul ca boala Basedow este cea mai frecventa cauza de hipertiroidie, trebuie stiut ca ea se inscrie in randul patologiilor autoimune, ceea ce face ca sistemul imunitar sa produca anticorpi care imita actiunea hormonului stimulator al tiroidei (TSH) si stimuleaza in exces producerea tiroxinei.
Aceasta anomalie imunitara determina, asa cum probabil ati remarcat, semne si simptome majore, traduse, in general, prin tulburari cardiovasculare, modificari la nivelul pielii, parului si unghiilor, modificari osteo-musculo-articulare, tulburari de alimentatie si digestie, tulburari nervoase, metabolice, modificari ale vietii sexuale etc. Aceleasi anomalii ale sistemului imunitar care stimuleaza productia excesiva de hormoni tiroidieni pot, de asemenea, determina o afectiune mai putin frecventa, denumita oftalmopatie Basedow. In aceasta afectiune (este si cazul dvs.) globii oculari ies in afara, din orbitele protectoare, din cauza cresterii excesive a tesuturilor musculare si adipoase din spatele lor.
In unele cazuri, proeminenta globilor oculari aduce dupa ea retractia extrema a pleoapelor, care poate sa expuna corneea suficient de mult pentru a provoca o uscare severa (xeroftalmie) sau un ulcer corneean. Totodata, cresterea in exces a tesuturilor din spatele ochilor poate comprima si ameninta serios nervul optic, punand in discutie (precum in cazul dvs.), chiar pierderea vederii.
Din pacate, nu exista un tratament care sa opreasca sistemul imunitar sa produca anticorpii ce determina boala Basedow, scopul final al tuturor tratamentelor antihipertiroidiene fiind reducerea sau contracararea excesului de hormoni tiroidieni si a consecintelor clinice ale acestei stari anormale.
Astfel ca diminuarea activitatii tiroidiene (sa