Costurile de împrumut ale Italiei pe trei ani au crescut cu mai mult de 1% față de acum o lună, în urma licitației de joi, ultimul semnal că îngrijorarea investitorilor cu privire la situația financiară a Spaniei se extinde și asupra altor țări din zona euro, afectate de recesiune.
Italia a vândut 2.884 miliarde de euro în obligațiuni cu scadența la trei ani la o dobândă de 3,89% față de o rată a dobânzii de 2,76% obținută la licitația din martie, reprezentând cele mai mari dobânzi înregistrate din ianuarie 2012, anunță CNBC.
Totodată, rata dintre ofertele acceptate și cele respinse s-a situat la 1,44, în scădere față de rata de 1,56 înregistrată la licitația precedentă.
Costurile de împrumut pe un an ale Italiei s-au dublat, de asemenea, față de licitația din martie, pe măsură ce efectele injecției de împrumuturi ieftine a Băncii Centrale Europene în sectorul bancar european dispar.
Spania-i de vină
Oficialii italieni au respins sugestia că progresul lent al reformelor structurale, printre care și reforma pieței muncii, i-a descurajat pe investitori. Maria Cannata, șefa departamentului de gestiune a datoriei publice a Trezoreriei Italiei a învinuit contagiunea legată de temerile cu privire la bugetul spaniol pentru creșterea costurilor de îmrpumut ale Italiei.
Italia va emite obligațiuni pe termen mai lung odată ce situația va reveni la normal, a declarat Cannata pentru CNBC.