"Intelectuali la cratita. Amintiri culinare si 50 de retete", prefata, schite de portret, conceptie si coordonare editoriala de Ioana Parvulescu, ilustratii de Mihail Cosuletu, Editura "Humanitas" (tel. 021/311.23.30), 286 pag., 37 lei.
Va recomand azi o carte foarte potrivita ca dar de Paste (si nu numai), care ii va bucura garantat pe toti cei ce stiu ca mancarea e una din marile placeri ale vietii, dar si pe amatorii de literatura memorialistica. Ea se datoreaza Ioanei Parvulescu, inepuizabila in idei originale atat pentru propriile carti, cat si, iata, pentru volume colective (care presupun in realizare chiar mai multa preocupare si energie). Ce idee buna a avut Ioana Parvulescu acum? A solicitat 20 de scriitori, 10 femei si 10 barbati, cu varste cuprinse intre 33 si 95 de ani, sa-si povesteasca relatiile cu bucataria si sa ne dea fiecare cateva retete in sos de amintiri. Toti au gasit tema apetisanta si au scris cu pofta. A rezultat un banchet literaro-culinar la care cititorul participa cu delicii si este tentat sa prepare el insusi retetele de tot felul, de la cele foarte simple, pentru ageamii, la sofisticarii pentru cunoscatori rafinati. Alaturarea de gusturi si stiluri variate, pe o masa frumos aranjata de graficianul Mihail Cosuletu - care ilustreaza 20 de aforisme ale lui Brillat-Savarin puse intre comeseni - e vioaie, antrenanta si mixeaza suculenta lexicala cu pofta de mancare concreta, cea care iti lasa gura apa. Un patron destept de restaurant ar putea alcatui, folosind Intelectuali la cratita drept carte de bucate, un meniu bogat, de la aperitive la deserturi, fiecare fel purtand girul unui nume cunoscut din librarii si mass-media. Cred ca ar arata bine un astfel de meniu pe care ar figura omleta - Neagu Djuvara, gogosari cu smantana - Ana Blandiana, ciuperci pane cu mujdei - Monica Pillat, salata de andive - Grete Tartler sau cea de raci