Problemele financiare ale zonei euro par a se intensifica din nou. De fapt, ele nu au dispărut niciodată, fiind doar mascate sub un val de bani ieftini emiși de către Banca Centrală Europeană. În ultimele luni, sute de miliarde de euro au părăsit Spania sau Italia pentru Germania sau Olanda, ceea că și europenii încep să-și piardă încrederea în uniunea monetară.
În ultimele luni, chiar și în timpul perioadei de acalmie a piețelor, investitori sofisticați dar și persoanele fizice au început să-și retragă banii din economiile care se confruntă cu probleme și să-i depună în băncile din țările care par relativ sigure.
Află cum majorările salariale din Germania cresc divergențele economice din cadrul zonei euro
În luna martie, în jur de 65 de miliarde de euro au fost transferați din Spania în alte țări europene. Deasemeni există statistici care sugerează că în intervalul de șapte luni încheiat în februarie, valoarea estimată a capitalurilor plecate din Spania și Italia se ridică la 155 de miliarde de euro, respectiv cu 180 de miliarde de euro, iar bilanţurile băncilor centrale din Germania, Olanda și Luxembourg sugerează intrări de capitaluri în suma totală de circa 360 de miliarde de euro.
Citeşte aici cum au fost estimate ieşirile de capitaluri din economiile periferice zonei euro, de către analiştii chestionaţi de Bloomberg
Aceste măsuri indică faptul că mulți cetățeni consideră că țările cu probleme financiare ar putea renunța la euro, eveniment care i-ar lăsa pe deponenți cu conturi în drahme, lire sau pesete devalorizate, anunță agenția de știri Bloomberg.
Eforturi inadecvate
Amplificarea îngrijorărilor cu privire la Italia și Spania reflectă inadecvarea eforturilor liderilor și instituțiilor europene de a opri ceea ce deja a devenit o criză combinată: bancară, economică și a datoriilor suverane