Două cutremure de intensitate mică în România şi alte patru seisme puternice în Indonezia şi Mexic i-au făcut pe mulţi să se întrebe ce urmează şi dacă există vreo legătură între acestea. Specialiştii contactaţi de RL explică ce s-a petrecut.
Cele două seisme din România s-au produs unul în zona Mării Negre, la 120 kilometri de ţărm, în seara de miercuri, şi al doilea ieri dimineaţă, în Vrancea, intensitatea ambelor fiind sub 3,5 grade, ceea ce nu reprezintă nici un pericol. Asemenea seisme au loc aproape zilnic în zona ţării noastre, însă acestea au coincis cu alte două cutremure foarte puternice care s-au petrecut în lume. În Mexic, seismele de marţi şi joi au avut magnitudini de 6,5 şi 6,9 grade, iar cele din Insula Sumatra au avut 8,9 şi 8,2 grade, după care a fost emisă o alertă de tsunami pentru zonele învecinate, iar în unele regiuni locuitorii au fost chiar evacuaţi preventiv.
Aceste seisme nu constituie un motiv de îngrijorare pentru români deoarece nu au legătură între ele, susţin specialiştii din ţara noastră. „Nu au cum să fie legături între ele pentru că au fost pe blocuri tectonice diferite. În lume există 18 mari blocuri, iar cele pe care au avut loc seismele din Indonezia şi Mexic nu au nici o legătură cu Vrancea", susţine Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului. Acesta mai precizează că în zonele învecinate României - Bulgaria, Serbia, Polonia, Turcia - se înregistrează mai mult cutremure de suprafaţă, în timp ce la noi sunt de adâncime. Este vorba despre seismele din Vrancea, singura zonă de la noi care poate genera cutremure puternice. Mărmureanu a precizat că seismele de suprafaţă din jurul ţării noastre nu influenţează activitatea seismică de la noi şi că în lume au loc, în medie, câte 65 de cutremure zilnic care sunt mai mari de 4 grade. „La noi pot fi oricând cutremure de până la