Anularea brusca a privatizarii celei mai mari mine de cupru din Romania este un indiciu al provocarilor cu care se confrunta tara in vanzarea activelor de stat. Dar, in timp ce procesul este marcat de controverse si neintelegeri privind procedura, un nou impuls ar putea stimula liberalizarea unor companii de stat, scrie Financial Times( FT) pe blogul ”beyondbrics”.
Economistul roman Liviu Voinea a declarat pentru ”beyondbrics” ca motivul pentru anularea acordului a fost o constientizare a faptului ca acordul nu era in interesul Romaniei. El a precizat ca noile conditii trebuiau sa fie stipulate in oferta initiala iar tara a fost prea dispusa sa renunte la resursele sale ieftin, in favoarea unor cumparatori a caror adecvare este indoielnica. 'Procesul de privatizare este putred', a spus el, in materialul citat de Capital
Decizia poate fi, de asemenea, rezultatul unei presiuni politice asupra unui guvern nepopular, intr-un an electoral, constrans de Ministerul Economiei sa stopeze actiunea, apreciaza FT.
Potrivit ziarului britanic, acest episod a focalizat atentia asupra disponibilitatii Romaniei de a urmari deplin programul de privatizare care, in cel mai bun caz a fost intermitent de-a lungul ultimelor doua decenii. Razgandirea privind afacerea Cupru Min este, dupa cum constata Voinea, o noua eroare de marketing pentru proces. Anularea brusca a privatizarii celei mai mari mine de cupru din Romania este un indiciu al provocarilor cu care se confrunta tara in vanzarea activelor de stat. Dar, in timp ce procesul este marcat de controverse si neintelegeri privind procedura, un nou impuls ar putea stimula liberalizarea unor companii de stat, scrie Financial Times( FT) pe blogul ”beyondbrics”.
Economistul roman Liviu Voinea a declarat pentru ”beyondbrics” ca motivul pentru anularea acordului a fost o constientizare a faptului ca acordul