"Acum vreo cateva luni, fiind programat intr-o emisiune cu Neagu Djuvara, la miezul noptii, intr-o duminica, am avut curiozitatea sa vad ce ne impinge pe noi la miezul noptii, ce lucruri fierbinti de mult mai mare interes ocupa orele de maxima audienta. Sa vedeti cum arata spectacolul din zona derizoriului: ni s-a aratat un cetatean care dadea pe gura, in cateva minute, vreo 20 de pahare de bere. Unii cauta spectacolul la acest nivel de vulgaritate. Exista si o alta cale: sa cauti spectacolul in zona culturii", a povestit academicianul Solomon Marcus la Institutul Cultural Roman, in cadrul unei conferinte despre "timp" si despre "farmecul trecerii (timpului)".
Evenimentul, intitulat "Frumusetea timpului care trece", a fost organizat luna aceasta de Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate - ARCEN.
Profesor la Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti, membrul titular al Academiei Romane incepand cu 2001, Solomon Marcus a publicat zeci de carti in peste 10 limbi, sute de articole de cercetare in matematica, lingvistica, informatica, poetica, semiotica, antropologie, istoria si filozofia stiintei, precum si articole pe teme de cultura generala si de educatie. O parte importanta a lucrarii sale "Paradigme universale" este consacrata problemei timpului.
Citeste mai jos explicatiile matematicianului Solomon Marcus despre:
conceptul de "timp" (vazut prin "ochelarii metaforei")artele liberalenevoia umana pentru spectacoldespre farmecul "trecerii" (timpului)ce greseli putem face in legatura cu intelegerea timpuluidiferentele dintre mentalitatea occidentala si cea extrem-orientala
"Trecerea timpului"... era suficient sa se spuna "trecerea". Timpul trece? Sau noi trecem? E ca atunci cand pleaca trenul din gara si spui "uite, casele se misca!", dar de fapt ele stau pe loc si tu te mis