Democraţia absolută este pe internet. Dar totul este pe cale să se schimbe. Monitorizarea utilizatorilor de internet, pedepse penale, deconectarea de la reţea pe baza unor simple presupuneri sunt acţiuni care ar putea intra în vigoare odată cu adoptarea ACTA, tratatul care a speriat milioane de consumatori de internet.
Protejează ACTA proprietatea intelectuală sau va impune cenzura totală? Dincolo de imensul scandal stârnit de Acta, ca să alegem, trebuie mai întâi să înţelegem.
Pentru prima data in istorie, tinerii din toata UE au protestat impotriva unui tratat comercial, a unui act considerat impotriva intereselor lor: ACTA - Anti Counterfeiting Trade Agreement - Acordul Comercial impotriva contrafacerilor.
Negociat in secret din 2007, initiat de Statele Unite, Comunitatea Europeana si Japonia, Acta este un tratat propus ca raspuns la cresterea globala a comertului cu bunuri contrafacute si lucrari protejate prin drepturi de autor. Dar ce a starnit furia atator tineri si de unde toata aceasta reactie impotriva unui document ce se opune furtului?
In primul rand, lipsa de transparenta.
In ianuarie 2012, fara prea mare tam-tam, la Tokio, 22 de state din cele 27 ale Uniunii Europene s-au alaturat ACTA. Pentru Romania a semnat atasatul nostru economic in Japonia. In Romania nu se stiau insa prea multe lucruri. De altfel, cel care a semnat, un fost traducator al ambasadei, nu a indeplinit decat o formalitate. Autoritatile romanesti sugereaza ca participarea la acest acord a fost un gest de solidaritate fata de Comisia Europeana. Directorul Radu Zaharie din Ministerul economiei explica: "Au fost negocieri destul de complexe ca sa zic asa si statele membre au mandatat Comisia Europeana sa negocieze in numele statelor."
Potrivit actelor, Ministerul economiei a fost initiatorul proiectului, alaturi de ministerele justitiei , internelo