Racheta lansată de Coreea de Nord este o "racheta Taepodong-2", o racheta balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, a anuntat joi Comandamentul de Apărare aeriană nord-american (NORAD). Coreea de Nord a recunoscut vineri eşecul lansării rachetei sale şi al plasării pe orbita a unui satelit de observare a Pamântului.
Prima parte a rachetei a căzut în mare la 165 de kilometri la vest de Seul, în Marea Galbeia. Cea de-a doua şi de-a treia parte a rachetei "nu au funcţionat", apreciază NORAD şi ramăsiţele au căzut şi ele în mare. "În niciun moment, racheta sau ramăşitele sale nu au constituit o ameninţare", conform comandamentului american.
Reacţiile au fost prompte şi unanime în condamnarea acestei lansări care încalcă, conform Washingtonului, rezoluţiie ONU din 2006 şi 2009 care interzic Coreei de Nord "orice test nuclear sau lansare care recurge la tehnologia rachetelor balistice".
După "eşecul" lansării, Casa Alba a condamnat "o provocare ce ameninţă securitatea regională, încalcă legea internaţională şi contrazice angajamentele recente" ale ţării.
Coreea de Sud, aflată în conflict cu vecinul său din nord după sfârşitul războiului Coreei (1950-53), a denunţat "o încălcare clară a unei rezoluţii ONU" şi "o provocare care ameninţa pacea şi securitatea peninsulei coreene şi a Asiei de Nord-Est".
Japonia a denunţat de asemenea o "gravă provocare" a Phenianului care încalcă rezoluţiile ONU. Statele G8 au condamnat de asemenea lansarea, indicând că vor lua măsurile "corespunzatoare" în Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.
Miniştrii Afacerilor Externe ai G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia) care au încheiat o întâlnire la Washington, au publicat un comunicat în care apreciau că lansarea rachetei nord-coreene "subminează pacea şi stabilitatea în