Icoanele pictorului Nicolae Grigorescu de la Mânăstirea Agapia pot fi, pentru prima oară, admirate de publicul larg la Muzeul Unirii din Iaşi. Cele 24 de capodopere vor sta pe simezele muzeului ieşean până la sfârşitul acestei luni.
La 29 martie a.c., la Iaşi, în incinta Muzeului Unirii, a avut loc vernisajul expoziţiei „Nicolae Grigorescu – Artă sacră“.Organizatorii evenimentului au fost Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ (Iaşi), Mănăstirea Agapia (Neamţ), din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural a judeţului Iaşi. Cele 24 de icoane din colecţia Grigorescu vor sta pe simezele Muzeului Unirii până la 29 aprilie a.c., după care se vor întoarce la Muzeul Mănăstirii Agapia.
„Anual, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, Muzeul Etnografic al Moldovei organizează o expoziţie de artă sacră. În acest an, publicul ieşean şi nu numai este invitat să viziteze expoziţia de excepţie ce prezintă colecţia de icoane Nicolae Grigorescu a Mănăstirii Agapia. Icoanele, realizate de celebrul pictor între anii 1859 şi 1861, părăsesc pentru prima dată Mănăstirea Agapia, pentru a oferi publicului din zona Moldovei un adevărat regal expoziţional“, a precizat curatorul expoziţiei, dna Eva Giosanu, muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“, Iaşi. La vernisaj au participat ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi stareţa Mănăstirii Agapia, Stavrofora Olimpiada Chiriac, împreună cu un cor de maici din soborul mănăstirii.
„Pictorul, zugravul, nu este îndatorat să facă altceva decât să respecte programul social al Bisericii, precum în cer aşa şi pre pământ, să încerce, cu toată neputinţa lui, cu toată imperfecţiunea care defineşte orice fiinţă umană, să coboare ceva din Cer şi