Partidul Piraţilor, care militează printre altele pentru libertatea informaţiei pe internet, tinde să devină o forţă în politica germană, urcând pe locul trei în topul popularităţii după ce a depăşit partidul ecologist, scrie Financial Times.
Cu doar o lună înaintea unor alegeri importante locale în statul North Rhine-Westphalia, volatilitatea ridicată în rândul preferinţelor alegătorilor face ca până la şase partide să aibă şanse de intra în parlamentul local din Düsseldorf, ceea ce complică formarea unei coaliţii de guvernare.
Acelaşi deznodământ este şi mai probabil la nivel naţional după următoarele alegeri generale, din 2013. Dacă şase partide câştigă locuri în Bundestag, cancelarul Angela Merkel ar putea fi forţată să formeze o "mare coaliţie" între partidul ei, de centru-dreapta, Uniunea Creştin-Democrată (UCD) şi Partidul Social Democrat, de centru-stânga, apreciază analiştii.
Sondajele recente de opinie sugerează că alternativa cea mai probabilă la actuala coaliţie a lui Merkel cu Partidul Liber-Democrat (PLD) - o coaliţie "roşu-verde" între UCD şi Verzi - n-ar mai fi capabilă să ajungă la majoritate absolută.
Un sondaj recent de popularitate acordă 13% din preferinţe Partidului Piraţilor, comparativ cu 11% în cazul Verzilor. Sondajul arată revenirea sprijinului pentru PLD de la 3% la 5%, suficient pentru a obţine locuri atât în parlamentele locale, cât şi în cel federal. Al şaselea partid în mixul politic german este Partidul Linke, de extremă stânga, care atrage între 7% şi 8% din preferinţe la nivel naţional. Volatilitatea din preferinţele politice ale alegătorilor germani este subliniată de reducerea cu mai mult de jumătate a sprijinului pentru Verzi de la 27% în urmă cu un an, când Japonia a fost lovită de un val tsunai devastator care a avariat letal centrala nucleară de la Fukushima.
Partidul Piraţilor, care militea