Parlamentul European încearcă din nou să limiteze dramatic bonusurile bancherilor. Concret, eurodeputaţii ar dori ca, în cadrul proiectului legislativ care vizează reglementările Basel III în privinţa capitalului, să adopte o măsură care să restrângă aceste bonusuri la cel mult valoarea salariului de bază.
În timp ce în Europa, milioane de europeni îşi numără şi ultimul eurocent, bancherii câştigă nu doar salarii opulente, dar şi bonusuri pe care nimeni nu şi le poate imagina. Ca să dăm doar un exemplu : în 2010, Goldman Sachs a fost forţată să dezvăluie plăţile conducerii sucursalei britanice a băncii şi lumea a fost în stare de şoc când a aflat că 95 de oameni au încasat doar într-un an 269 de milioane de dolari, plus două milioane de acţiuni. Aceasta însemna cam şase milioane de dolari de persoană.
Uniunea Europeană s-a aflat în linia întâi când a fost vorba de limitarea acestor bonusuri uriaşe dar până acum totul s-a limitat mai mult la exprimarea unor bune intenţii în acest sens. Acum, Parlamentul European speră să treacă de la vorbe la fapte…
"Încercăm să stabilim o limită'' a valorii bonusurilor în comparaţie cu salariile fixe, a declarat raportorul Parlamentului European în acest dosar, austriacul Othmar Karas, în cursul unei reuniuni a Comisiei de afaceri economice şi monetare ECON. Această limită ar trebui să fie de sută la sută, ceea ce înseamnă că bonusul nu poate depăşi salariul unui bancher.
Othmar Karas a adus în sprijinul iniţiativei sale un raport al Autorităţii Bancare Europene care avertizează că sistemul de calculare a bonusurilor e învechit şi nu ţine cont în niciun fel de performanţele reale ale beneficiarilor, ceea ce ar putea încuraja o nouă criză de proporţii în sistemul bancar.
Cum? Simplu : în goana după bonusuri, bancherii sunt încurajaţi să ia decizii hazardate pentru a obţine profituri cât mai mari… @N