De un deceniu ciobanii români pierd o piaţă de 80 de milioane de consumatori de carne de oaie, în Turcia. Cauza este o boală aproape inexistentă, scrapia, sau cum se spune popular, “boala oii nebune”.
1 /.
După ce am sacrificat mii de găini din cauza gripei aviare, vacile au fost suspectate de cea mai cunoscută maladie dintre encefalopatii, boala vacii nebune, iar porcii au fost atinşi pestă, din 2002, deoarece oile noastre sunt “grav bolnave” de scrapie, Turcia, o piaţă foarte importantă de consumatori de carne de oaie, au oprit importul de carne de bovine şi ovine din România.
Mai mult, de la 1 ianuarie 2012 turcii au interzis şi tranzitul de animale dar şi de carne româneasca pe teritoriul lor, iar prin această măsură accesul spre pieţele arabe este acum blocat.
Duminică, de la ora 18.30, emisiunea "Din interior" de la Digi TV, prezentată de Cosmin Stan, aduce în atenţia telespectatorilor un caz şocant: “Afacerea Mioriţa Bolnavă”.
Bilanţul scrapiei în România
După cum se arată în actele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului, în perioada 2002-2011, scrapia a fost depistată la un număr de 256 de ovine. Ca măsuri preventive, au fost sacrificate pentru consum 7.047 de ovine, iar alte 4.000 au fost ucise.
Exportatorii acuză autorităţile
”De vina suntem deocamdata noi. Noi am avut niste probleme de scrapie, dar nu atat de grave, ci focare de scrapie! Dupa ce se facea extinctia acestora trebuia raportat la D.G. SANCO. Ei ar fi trebuit sa ia in evidenta lucrul acesta si sa ne declare liber de scrapie”, spune preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine din România. Preşedintele acuză autorităţile că sunt mai interesate de fondurile europene decât de rezolvarea problemelor. “Pentru aceste focare de scrapie s-au luat nişte subvenţii europene pentru a fi extinse. Nu s-au extins