Când nu-ţi place mâncarea, o dai la câini, când nu-ţi place un om trebuie să îl suporţi. Când nu îţi place un regim politic trimiţi diplomaţii la tratative şi militarii la instrucţie intensivă. Prima frază reprezintă o cugetare populară coreeană. A doua este esenţa reuniunii, de duminică, 8 aprilie a.c., a miniştrilor de externe din China, Japonia şi Coreea de Sud.
Acord versus dezacord
Cei trei purtători, teoretici, ai laurilor păcii, în peninsula coreeană au ajuns atât la un acord, cât şi la un…dezacord.
Ei au convenit să întreprindă eforturi maxime pentru descurajarea regimului comunist, din Coreea de Nord, de la efectuarea lansării unei rachete, menită oficial de a plasa pe orbită un satelit.
Dar nu au ajuns la nicio înţelegere privind modul în care cele trei state vor reacţiona – întrunit sau separat – dacă autorităţile de la Phenian decid testul anunţat, la care au fost deja invitaţi jurnalişti străini, inclusiv americani, precum trimişii speciali ai postului de televiziune CNN.
Concret, ministrul nipon de externe, Koichiro Gemba şi cel sud-coreean, Kim Sung Hwan, au solicitat omologului chinez cooperarea în Consiliul de Securitate al ONU, prin adoptarea de sancţiuni mai severe contra regimului comunist, din nordul peninsulei Coreea, dacă se produce lansarea rachetei – deja instalată pe rampa filmată şi fotografiată de ziariştii invitaţi de peste hotare, la acest mic circ local.
Dar, ministrul chinez de externe, Yang Jiechi s-a dovedit a fi reticent la orice iniţiativă care ar putea submina stabilitatea Coreei de Nord.
Lansarea rachetei nord-coreene – pe 12 aprilie?
Ministrul japonez Gemba a asigurat pe jurnaliştii curioşi să afle finalul convorbirilor tripartite că există disponibilitatea de a fi mărit numărul punctelor de vedere comune. Precizarea a fost făcută în localitatea Ningbo, din est