CENTENAR TITANIC. Imediat după tragedie, presa mondială a relatat pe larg, o lungă perioadă, coşmarul de pe vas.
Agenţia United Press Internaţional îşi anunţa abonaţii, pe 16 aprilie 1912, că în catastrofa Titanicului au murit majoritatea bărbaţilor de pe vapor.
Agenţia de ştiri relata că la sediul companiei White Star Line-cea care deţinea transatlanticul, au sosit rudele celor daţi dispăruţi, pentru a face presiuni asupra patronilor, în încercarea de a-i determina să continue căutările şi după ce vasul Carpathia a abandonat acţiunea de salvare.
Agenţia mai relatează cum rudele celor foarte bogaţi care pieriseră în mod atât de tragic îşi ofereau toată averea pentru salvarea măcar a unui membru din familie. Răspunsul White Star Line? "Banii nu ajută la nimic!".
Crudul adevăr
Timp de două săptămâni de la tragedie, Titanicul a "ţinut" prima pagină a ziarelor din întreaga lume, dar mai ales ale celor engleze şi americane: "New York American", "The New York Times", "Herald Evening Post", "Sun", "The Washington Post", "Boston Globe", "London Times" şi multe altele.
Ziarul „New York American” publica, în ziua de 16 aprilie 1912, fotografiile
marilor bogătași dispăruți odată cu Titanicul
"Cel mai mare vapor de linie s-a scufundat la 2.20 dimineaţa", nota "New York Times" în numărul din 16 aprilie 1912. O relatare interesantă aparţine ziarului german "Berliner Zeitung am Mittag".
Un prieten al căpitanului Smith de pe Titanic povestea într-un interviu că acesta i-a spus cu câteva zile înainte de plecarea vaporului în călătorie următoarele: "Dacă s-ar întâmpla ca nava să se ciocnească în drum cu un bloc de gheaţă, apoi să ştii că nu dispun de bărci de salvare decât numai pentru jumătate din numărul pasagerilor".
Tot pe 16 aprilie 1912, "The Daily Mirror" anunţa scufundarea Titanicului şi nota: "Din cele 16 bărci de salvar