Aşa cum tradiţională este masa de Paşti, aşa pot fi socotite şi excesele alimentare şi bahice din cauza cărora, an de an, zeci de gălăţeni ajung la Urgenţe, în loc să le tihnească sărbătorile. Medicul spune că neplăcerile pot fi evitate cu puţină cumpătare şi respectarea câtorva reguli simple.
Trecerea de perioada de post, la alimentaţia normală, reprezintă o adevărată încercare pentru sănătatea credincioşilor. Există o tendinţă oarecum firească să se exagereze cu bunătăţile tradiţionale după o perioadă de semi-înfometare, numai că această schimbare bruscă şi brutală a regimului alimentar are adesea consecinţe neplăcute şi uneori dramatice (de exemplu prin declanţşarea unei pancreatite acute).
Medicul nutriţionist recomandă cumpărarea cărnii numai din locurile autorizate sanitar-veterinar (indiferent dacă este de miel, porc sau vită) pentru că animalul care nu este examinat de medicii veterinari poate transmite diverse boli.
"Masa de Paşte nu trebuie să fie bogată în grăsimi. Sunt de evitat alimentele grele precum carnea de miel şi ouăle (consumate în exces), în special de către cei care au postit", este un al doilea sfat oferit de dr. Magdalena Moroşanu, medic diabetolog-nutriţionist.
Totodată, consumul exagerat de alcool la masa de Paşti (şi nu numai) este un alt factor de risc care poate avea consecinţe neplăcute asupra stării de sănătate în perioada sărbătorilor.
"Să nu se abuzeze de băutur alcoolice, pentru că o masă bogată, mai ales dacă este însoţită alcool, poate provoca o pancreatită acută cu urmări extrem de severe. Este regretabil dar am constatat ca medic faptul că sărbătorile au devenit un prilej de îndopare cu mâncare şi de beţie, deşi n-ar trebui să fie asta ci unul pentru purificare şi reculegere spirituală", a mai afirmat medicul nutriţionist.
Şi dacă tot ne aflăm în toiul primăverii, medicii recomandă consumul de ve