Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, susține că IMM-urile au fost mult mai afectate de criză în comparație cu firmele mari.
„Este o regulă care se știe de mii de ani că, întotdeauna când apare o boală, când apare o molimă, cei mai slabi sunt afectați în cea mai mare măsură. În cadrul economiei, nu multinaționalele, nu firmele mari sunt afectate cu prioritate, ci cele circa 600.000 de IMM-uri din România. Anul 2011 a adus o ușoară ameliorare, și aceasta s-a văzut în faptul că anumite categorii de IMM-uri, nu toate, au început să se stabilizeze, să redreseze, iar unele să înceapă chiar o ușoară revenire la nivelurile care au fost înaintea perioadei de criză”, a declarat, pentru Capital, Ovidiu Nicolescu.
Președintele CNIPMMR consideră că este nevoie ca statul să investească mai mult în programele de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii. Argumentele acestuia sunt greu de combătut: întreprinderile mici și mijlocii reprezintă cea mai mare parte a economiei românești, așa că ar fi normal să li se acorde o atenție sporită, iar banii investiți în programele pentru IMM-uri s-a dovedit că au cele mai mari efecte multiplicatoare.
“Suma pe care a primit-o Agenția Națională pentru Programe privind Intreprinderile Mici și Mijlocii anul acesta, față de anul 2011, înregistrează o creștere cu aproape 50%, dar față de necesitățile sectorului este mult mult prea puțin. Este mult prea puțin deoarece e firesc ca sectorul care este predominant în economie ca locuri de muncă, ca PIB, ca export și contribuții la bugetul statului să primească mai mult. Nu numai că este normal, și este etic, și este corect, dar este și în interesul național. Din păcate, lobby-ul firmelor mari și al multinaționalelor este mai eficace decât cel făcut de intreprinderile mici si mijlocii. Noi am făc