Tragica poveste a celui mai mare pachebot care s-a scufundat vreodată a dat naştere la numeroase mituri, hrănite îndeosebi de producţiile cinematografice ce au abordat subiectul.
Poate cel mai vast răspândit mit despre Titanic este faptul că vaporul era considerat de nescufundat. Acest lucru nu a fost niciodată precizat de cei de la White Star Line care au construit legendarul vapor. Cu toate acestea în filmul din 1997 al lui James Cameron, mama personajul feminine principal, Rose, interpretat de Kate Winslett, are următoarea remarcă “Deci, acesta e vasul despre care se zice că e de nescufundat.”
Istoricul Richard Howelles, de la Kings College din Londra a declarat pentru BBC News că “Nu este adevărat faptul că toţi pasagerii au declarat asta. E un mit apărut după ce nava s-a scufundat şi ajută la creearea unei poveşti mai bune.” Mai mult, călătoria celui mai mare pachebot din lume nu a fost atât de mediatizată în presa acelor vremuri, nefiind considerată un eveniment deosebit până când în noaptea de 14 aprilie a lovit un iceberg în Oceanul Atlantic şi s-a scufundat.
O altă legendă care a fost redată în mai toate filmele realizate după povestea tragicului naufragiu se referă la ultima piesă cântată de cei 7 muzicieni ai trupei de pe vas. Pe prima pagina a Daily Mirror din 20 aprilie 1914 a fost reprodusă o felicitare potrivit căreia ultima melodie cântată de membrii trupei a fost „Apropie-mă de Tine, Doamne”. Însă deşi este adevărat că muzicienii au rămas la bordul navei care se scufunda şi au cântat până când aceasta s-a dus la fund, martorul care a declarat acest lucru atunci, probabil a părăsit zona naufragiului cu mai mult timp înainte ca Titanicul să se scufunde. Acest lucru însă nu a contat pentru regizori, scena fiind recreată după spusele supravieţuitorul atât în filmul din 1958, „A night to Remeber”, cât şi de James Cameron, care a fost p