Românii vor consuma în perioada sărbătorilor de Paşte, printre altele, aproximativ şapte milioane de cozonaci, 50 de milioane de ouă şi patru milioane de miei, potrivit datelor furnizate gândul de reprezentanţii producătorilor agricoli.
Astfel, în acest interval vor fi sacrificaţi în total peste patru milioane de miei, în condiţiile în care anul trecut au fost sacrificaţi 3.950.130 miei, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Producţia de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%.
În 2011, consumul de carne de ovine în România a fost de 2,1 kg/locuitor.
În pieţe preţul mieilor a ajuns în prezent la 18 lei pe kg, faţă de 25 de lei pe kg cât era acum o săptămână.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, preţul mediu de producţie la carnea de ovine, în luna martie a acestui an era de 20 - 25 lei pe kg carcasă, preţ de piaţă, iar în viu de 10-12 lei pe kg. Preţul mediu de vânzare la producător pentru mieii sacrificaţi era estimat în perioada sărbătorilor Pascale la 17 lei/kg carcasă, la acelaşi nivel ca şi în aceeaşi perioadă din 2011.
Efectivele de ovine şi caprine, la finele lunii februarie, erau de 15,4 milioane de capete, din care 13,7 milioane oi, iar efectivul de miei a depăşit, în martie, 8,12 milioane de capete.
Circa 150 de milioane de ouă vândute în luna aprilie
"În perioada Sărbătorilor Pascale cererea de ouă creşte cu aproximativ 50% comparativ cu o perioadă obişnuită din an", a declarat pentru gândul Ilie Van. În luna aprilie crescătorii de păsări estimează că vor fi vândute 150 de milioane de ouă, din care cererea pentru perioada Paştelui este de 40-50 milioane de ouă.
Van spune că preţul mediu la "poarta fermei" în prezent este de 0,3-0,4 lei pe bucată, "în funcţie de greutate şi de modul de ambalare". În pieţele din Bucureşti ouăle se vând, în medie, cu 0,6